Petíciu za záchranu Domaše podpísalo päťtisíc ľudí

  • PDF
Užívateľské hodnotenie: / 7
NajhoršíNajlepší 
Aktivisti žiadajú stabilizáciu vodnej hladiny a zladenie noriem tak, aby Domaša slúžila na rozvoj cestovného ruchu a protipovodňovú ochranu.

KVAKOVCE/PREŠOV. Zhruba päťtisíc ľudí sa už podpísalo pod petíciu, ktorú rozbehli občianski aktivisti Za záchranu vodnej nádrže Domaša.

Autori petície žiadajú od kompetentných rezortov, aby sa "bezodkladne zastabilizovala výška vodnej hladiny vodnej nádrže Domaša vo výške 159 metrov nad morom počas letnej turistickej sezóny, t.j. do 31. augusta v každom z nasledujúcich rokov.“

Petičiari zároveň požadujú zosúladenie všetkých zákonov a noriem tak, aby Domaša slúžila na rozvoj cestovného ruchu a protipovodňovú ochranu.

Člen petičného výboru Radovan Kapraľ z Kvakoviec v okrese Vranov nad Topľou pre agentúru SITA uviedol, že podpisy pod petíciu chcú zbierať do konca septembra.

Potom petičné hárky odovzdajú predsedovi Prešovského samosprávneho kraja Petrovi Chudíkovi, aby záujmy občanov riešil na úrovni vlády.

Petíciu rozbehli členovia občianskej iniciatívy Zachráňme vodnú nádrž Domaša, ku ktorým sa pridali rybári, chatári, rekreanti, turisti, podnikatelia, živnostníci a tiež starostovia obcí okolo Domaše.
Chcú z Domaše rekreačnú nádrž

Vo výzve, ktorou oslovujú občanov, aby sa podpísali pod petíciu, požadujú vyňať vodnú nádrž Domaša zo zoznamu priemyselných nádrží a zaradiť ju k rekreačným nádržiam, ktorá bude slúžiť širokej verejnosti.

Ďalej navrhujú preskúmať zmluvy s podnikom Bukocel a malou vodnou elektrárňou na Ondave, koľko ľudí zamestnávajú, ako by sa to odrazilo na zamestnanosti, ak by odber vody klesol na minimum a začal sa rozvíjať nanovo turistický ruch.

Petičiari chcú pomôcť aj starostom priľahlých dedín, aby mohli upraviť okolie vodnej nádrže a prilákať turistov, rybárov, športovcov nielen zo širokého okolia, ale aj zo zahraničia.

Radi by vrátili na Domašu rekreantov z Poľska, ČR a opäť privítali motorkárov z celej Európy, ktorí si tu voľakedy organizovali svoje zrazy.

Čítajte viac: http://vranov.korzar.sme.sk/c/6547998/peticiu-za-zachranu-domase-podpisalo-pattisic-ludi.html#ixzz27g4TeKop

Cykloturistika

Rybolov

Vodné športy

uvod3