Cyklistická tour Okolo Domaše sa zapísala do knihy rekordov

  • PDF
Užívateľské hodnotenie: / 0
NajhoršíNajlepší 

Prevzaté z denníka Vranovský Korzár: Domaša bola túto sobotu doslova zaľudnená. Zelené hory a vodná hladina kontrastovali s červenou farbou. Také tričká mali totiž cyklisti, ktorí sa chceli absolvovaním 40-kilometrovej trate v prírodnom prostredí dostať do Slovenskej knihy rekordov (SKR). 


Povzbudzovať ich prišli rekreanti aj diváci. Rekord sa podaril.  Na štart sa postavilo 1 597 cyklistov a komisár SKR Igor Svítok ho zápisom potvrdil.


DOMAŠA. Podľa komisára Igora Svítka organizátori cyklotúry požiadali o zápis ako prví, preto všetky ostatné rekordy budú musieť počet 1 597 cyklistov  prekonať.


„Klobúk dole a ja osobne oceňujem aj fantastickú náladu, ktorá tu vládne,“ dodal po zápise komisár Svítok.


Na štart sa postavili nielen cyklisti zo Slovenska, ale aj z Poľska a Čiech. Prvá vyrazila skupina, ktorá chcela súperiť o najrýchlejší čas prekonania tejto trate. Bolo to tesné a preto o víťazovi musela rozhodnúť záverečná fotografia.


Víťazstvo získal Oliver Gutierez. Jazdil v drese Star Bike Team Prešov, hoci inak súťaží  za Trnavu. Priznal, že vyhrať nebolo ľahké, keďže mal silných súperov, napr.  Jaroslava Sokola a Petra Kovaľa.


„Už som tu bol na prvom ročníku a pamätal som si, že záver trate mal byť po asfalte. Teraz sme zažili zaujímavé technické úseky, ale išlo sa mi dobre,“ zhodnotil trasu O. Gutierez.


Veronika Čorbová súťažila v kategórii žien, ale tesne pred štartom dostala defekt. Neodradilo ju to však a v dave sa našli ochotní ľudia, ktorí jej bicykel pomohli rýchlo opraviť. Na trať vyšla s oneskorením, no aj tak vyhrala.


„Išlo sa mi výborne, nesilila som sa do maximálneho výkonu. Na druhej strane Domaše boli niektoré chodníky technicky náročnejšie, ale zvládla som to v pohode,“ konštatovala Čorbová v cieli.


Diváci cyklistom fandili

Popri trati stáli ľudia, ktorí cyklistom fandili, tlieskali, povzbudzovali ich. Aj ten, kto sa už chcel vzdať, sa práve kvôli nim radšej prekonal a pokračoval.


„Prišli sme s deťmi povzbudzovať, ale manžel je na bicykli. Trénoval málo, tak dúfam, že to zvládne až do konca,“ povedala nám Tatiana Sekelová.


Na trati boli aj celé rodiny. Malí, veľkí aj starší. Hoci neprešli celú trať, deťom sa rátalo, že pretekali a mali aj svoje štartové čísla. Netajili, že sa im to páči a prídu aj o rok.


Cyklotúru Okolo Domaše založil pred siedmimi rokmi Martin Pipa s priateľmi a ani on nechýbal na štarte. Spolu s terajším organizátorom Martinom Palenčíkom z Bike Team Vranov porovnávali, že kým v prvom roku bolo na cyklotúre 95 nadšencov, teraz prišlo 1 597 ľudí.


„Rekord je iba čerešničkou na torte. Podstatné je, že ľudia chcú žiť aktívne a baví ich cyklistika. Je to aj záväzok, aby sme tohtoročnú úroveň udržali aj v ďalších ročníkoch,“ poznamenal za organizátorov Palenčík.





Cykloturistika

Rybolov

Vodné športy

uvod3